Renovatie R&D kantoor DSM

Delft

De Nieuwe Norm gaf opnieuw vorm aan het R&D kantoor van DSM in Delft. We hebben een kantoor getransformeerd tot laboratorium- en kantoorruimtes voor de Research en Development-afdeling van DSM. Dit hebben we deels bereikt door hergebruik van materialen. Dit leidde tot een economisch voordeligere bouwsom en een lagere ecologische CO2-voetafdruk.

R&D kantoor DSM opnieuw in vorm

Met de tekeningen van de architect gingen we aan de slag. Het betreffende gebouw was enkele jaren eerder door ons gerenoveerd voor een ander doeleinde. De Nieuwe Norm probeert waar mogelijk duurzaamheid en circulariteit te integreren in bestaande projectaanvragen. We presenteren dit aan de opdrachtgever, die er vervolgens mee akkoord kan gaan. Na onze analyse constateerden we dat er in het gebouw nog diverse materialen zijn die nog lang niet het einde van hun technische levensduur hebben bereikt. De opdrachtgever was enthousiast om deze materialen opnieuw te gebruiken en stemde daarom in met ons voorstel.

In relatie tot de planning en uitvoering van zo'n project, is het volledig vernieuwen eenvoudiger. Bij hergebruik komt het proces van selecteren, demonteren, opslaan, reinigen, versjouwen en het herstellen van eventuele beschadigingen kijken. Desalniettemin staan we voor een bepaalde waarde en is het zeker de moeite waard. Het zou een gemiste kans zijn als we alles zouden vernieuwen.

  • Locatie DSM Delft
  • Opdrachtgever Koninklijke DSM
  • Omvang Project transformatie drie lagen naar laboratoria en kantoor
  • Doelgroep Onderzoek- en ontwikkeling
  • Energielabel C
  • Omvang € 2.850.000,-

Een transformatie met een circulaire invalshoek, waarbij we het bestaande materiaal demonteerde en selecteerde wat het team kon hergebruiken. Hierdoor hebben we zowel ecologisch- als op economisch gebied voordeliger getransformeerd.

Wim Klooster - Projectleider

De vraag van de opdrachtgever

De opdrachtgever zocht op korte termijn huisvesting voor onderzoek en ontwikkeling. Dit wilde de opdrachtgever in eerste instantie via nieuwbouw realiseren, maar dit kon niet op korte termijn. Door de lange relatie van het team met de opdrachtgever op het DSM terrein wist de projectleider dat er een bestaand kantoor met een lage bezettingsgraad was. Zo stelde hij voor om dit kantoorpand te transformeren naar labruimtes en vernieuwde kantoorruimtes om op korte termijn te voldoen aan de vraag. De planvorming en uitvoering kon binnen een jaar gerealiseerd worden en daar had de opdrachtgever wel gehoor naar. Zo kon het team aan de slag.

De technische vorm

Na het analyseren van de materialen in het gebouw en het berekenen van de benodigde middelen, zijn we begonnen met het demonteren van de materialen die opnieuw gebruikt konden worden. We begonnen met het zorgvuldig verwijderen van de tapijttegels en hebben vervolgens beoordeeld welke nog bruikbaar waren. Tapijttegels met niet verwijderbare vlekken zijn wel weggegooid. Uiteindelijk bleek dat maar liefst 90% van de tapijttegels hergebruikt kon worden. Ook hebben we systeemplafonds, systeemwanden, metalen stutbalken (exclusief gipswanden), aluminium, glazen scheidingswanden, deuren en armaturen geselecteerd wat hergebruikt kon worden en vervolgens gedemonteerd. Ook de luchtbehandelingskast konden we na kleine aanpassingen en onderhoud hergebruiken.

Het voordeel van hergebruik van materialen, vooral die waar glas en aluminium in verwerkt is, is dat er bij de productie ervan aanzienlijke hoeveelheden energie en gas nodig is. Het materiaal is al beschikbaar, verkeert nog in goede staat en met enkele kleine aanpassingen konden we het hergebruiken. We hebben ook meubels tijdelijk opgeslagen en waar mogelijk teruggeplaatst.

We schatte een besparing van minimaal 7038 kilogram CO2 in. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 3.058,91 liter benzine, wat gelijkstaat aan ongeveer 30.589,1 gereden kilometers met een personenauto op benzine. Om deze CO2-uitstoot te compenseren, zouden ongeveer 320 bomen geplant moeten worden om de CO2 op volwassen leeftijd uit de lucht te zuiveren.

Werkzaamheden

  • Transformeren drie verdiepingen naar laboratoria en kantoorruimten
  • Sloopwerkzaamheden
  • Levensduur verlengend onderhoud luchtbehandelingskast

  • Demonteren, selecteren, herstellen en hergebruiken van materialen: besparing ca. 7000 kilogram CO2 en 8% voordeligere bouwkosten
  • Opslaan en hergebruik bestaande meubels

Opnieuw vorm in jouw project?

Heb je vragen, wil je ons advies of een voorstel om samen te werken aan jouw project? Neem contact op met aannemersbedrijf De Nieuwe Norm.

Meer projecten zien?

We gebruiken onze kennis en ervaring ook om andere projecten tot een succes te brengen. We vertellen je er graag meer over.